Als het niet meer loopt is het gaar

May 3, 2017

We zouden gaan eten bij een vriendin en iedereen zou iets meenemen om te eten. “Oh, dan maak ik het toetje wel”, zei hij.

Vriend Henk vertelt me dit mooie verhaal. Als ik hem de tekst hoor zeggen die ik als titel van dit stukje heb gebruikt, is mijn eerste gedachte, dat wordt er weer één want mooier dan dit krijg je ze niet aangereikt.

Eten bij de Thai is een heel belangrijk onderdeel van het leven. In de eerste boekjes die ik over het land en zijn cultuur las leerde ik dat de Thai elkaar geen ‘goedemorgen’ wenst maar vraagt: “heb je al gegeten?” Of dat echt zo is, geen idee maar het klinkt wel anders dan ons ‘goedemorgen’ waar me meestal ook geen zak van menen.

Dat de Thai het eten belangrijk vindt, daar ben ik bij om want dat is goed te proeven. Ook door Henk heb ik al menig bijzonder gerecht leren kennen of de Thaise versie van wat ik in Nederland voor het eerst at als een gerecht als Tom Yam waar een, zo leerde ik, ook een gele en groene variant van is.

Tom Yam, de rode 

Waar ik me wel even voor heb moeten vermannen was de Kung che nam pla een gerecht van rauwe, schoongemaakte garnaal. Rauw en ‘is ‘ie echt wel vers’ was wat m’n alarmbellen liet afgaan want de behoefte om de rest van de vakantie te besteden aan het opbouwen van een hechte relatie met de wc pot, was er niet.

Kung che nam pla 

Henk vertelt verder.

“Een Thais toetje? Dat is raar want de Thai eten geen toetjes, een toetje zoals bij ons, dat bestaat eigenlijk niet maar goed, we zullen het wel zien.

Iedereen had inderdaad wat bij zich en er werd lekker gegeten. Toen brak het moment van het toetje aan.”

“Dan ga ik nu het toetje maken” zei de man.

Hij stond op, pakte een lange stok, liep naar buiten en klom in een boom. Aan de stok zat een zak. Hij klopte met de stok tegen de takken en er vielen een soort kevers die in de boom zaten in de zak. Toen hij vond dat de zak genoeg gevuld was kwam hij weer terug.

Hij liep naar een kookpit, zette er een pan op, goot olie erin en een handje kevers. Dat dit een toetje is, dat begreep ik want de Thai is dol op zijn insecten en zo’n bordje kevers is een ‘treat’. 

Hoe dat dan wordt bereid? Heel gemakkelijk, als hij stopt met lopen……

Of de man op de foto het toetje aan het vangen is weet ik niet zeker maar dit zag ik de volgende dag ineens en toeval bestaat niet toch?

Toetje?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *