Dianne Reeves

Covers

Er zijn ontzettend veel liedjes gecoverd oftewel vertolkt door een ander dan wie het heeft gemaakt. Even terzijde, in de klassieke muziek is dit al honderden jaren aan de gang want klassieke muziek, dat is niet anders dan muziek van een ander spelen.
Terug naar de liedjes, soms heb je zelfs te maken met een cover van een cover van een cover. Je denkt het origineel te kennen maar dat ligt dan nog veel verder terug. Leuk om te horen is ook hoe een cover van een liedje ook een aanpassing ervan is naar de tijd waarin dit gebeurt.
Het meest gecoverde nummer schijnt ‘Hallelujah’ van Leonard Cohen te zijn. Door zoveel artiesten is dit nummer gezongen dat het Leonard zelf de keel ging uithangen en hij zei dat hij spijt had het nummer ooit geschreven te hebben.

Leonard Cohen
Leonard Cohen

Enige jaren geleden was ik al mijn cd’s, met de hoeveelheid ruimte die ze in beslag nemen zo zat, dat we zijn overgegaan naar het importeren van al die cd’s in de computer. Dat was een behoorlijke klus maar eenmaal gedaan, nooit geen omkijken meer naar, alhoewel…

Het leuke hiervan is ook dat je je computer op shuffle kunt zetten. Die gaat dan kris kras door die gigantische, zelf aangelegde bibliotheek in je mediaspeler. Keer op keer wordt je verrast met wat er dan weer wordt afgespeeld.

Zo hoorde ik onlangs een bekend nummer door een stem die ik ook dacht te herkennen maar die twee gecombineerd had ik nog niet eerder gehoor. Het liedje werd veel langzamer gezongen en pakte hierdoor mijn aandacht waardoor ik stopte met waar ik mee bezig was. Ik ging zitten en ging luisteren. Een prachtig arrangement en de tekst die met zoveel zeggingskracht naar voren werd gebracht. Gezongen door zo’n mooie stem. Ik werd er enorm door gegrepen.

Joni Mitchell
Joni Mitchell

Een tekst die de verschillende stadia in het leven poëtisch omschrijft door ze te vergelijken met wolken. Als je jong bent en verwachtingsvol naar het leven kijkt tegenover dat je langzamerhand die andere kant bereikt. Wolken zijn er altijd, je kunt er als je jong bent van alles in zien maar ze kunnen dingen ook vertroebelen en het laten regenen. Een manier om naar het leven te kijken en aan het eind te concluderen dat je het leven niet echt begrijpt.

Wolken, wat zie je erin?
Wolken, wat zie je erin?

Een mooiere titel kan het liedje bijna niet hebben dan: ‘Both sides now’ van Joni Mitchell maar nu gezongen door Dianne Reeves.

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *