De fuck-you-vogel

April 9, 2018

Geweldig vind ik die geluiden. De typische tropen-geluiden. Al die geluiden die nieuw voor me waren en die ik niet bij een beest wist te plaatsen. Het ene geluid heel subtiel, een ander geluid weer keihard. Ik vroeg me af welke beesten er op die plek zouden zitten. Niet dat me dat veel verder bracht met het plakken van het geluid op een bijpassend beest.

Op een gegeven moment hoorden we dit geluid. Het klonk als: fuck you, fuck you, fuck you. Dat ging een korte tijd door waarna ik het verder niet meer hoorde. We schoten er enorm van in de lach en hoorden het geluid enkele avonden achter elkaar.

Ik zag er een vogel bij die dit geluid produceerde. Heb menig maal geprobeerd het op te nemen. Steeds was ik te laat. Al was het maar omdat ik er niet op bedacht was.

Ik ben gaan opletten wanneer ik het geluid kon verwachten. Als het donker was hoorde ik het geluid maar ook avonden achter elkaar weer niet totdat het er ineens weer was. Helaas was ik dan weer te laat met opnemen of had niets bij me waarmee ik dit zou kunnen doen.

Het beest zegt natuurlijk niet “fuck you” maar het zijn twee klanken die hij uitstoot. De eerste klank eindigt op een harde k-klank en de tweede klank is een oe-klank. Het klinkt heel erg staccato en is een dalend interval. Iets als een sext.

Het werd tijd om er navraag naar te doen. Voorzichtig vroeg ik aan iemand of hij wist welk dier toch die “fuck you” klank maakt.

Het werd meteen begrepen en ik was niet de eerste noch enige die deze klank verwoordde met “fuck you”.

Blijkt dat de “fuck you-vogel geen vogel is maar een salamander. Ook zegt het beestje geen “fuck you” maar “tokèh” en zo hebben ze hem dan ook maar genoemd.

Helaas is het me nog steeds niet gelukt om het geluid op te nemen. Ik ben gaan bijhouden hoe vaak hij de kreet uit. Zes keer maximaal maar ik heb het ook meegemaakt dat hij er na vier keer al de brui aan geeft. Heb ik net alles ingeschakeld, stopt hij ermee. Misschien is het er dan één op leeftijd?!

Gelukkig hebben we daar YouTube en ja hoor daar is hij te horen. Hierbij dan maar een link totdat het me eindelijk lukt om hem op te nemen want fuck him, het zal me lukken! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *