De U-turn

March 25, 2018

Het is een wonderlijk fenomeen en één die we in Nederland niet kennen. 


De snelwegen zijn goed in Thailand. Ze worden bijgehouden, er komen nieuwe wegen bij en soms rijd je op een prachtig, nieuwe plaat asfalt. Voortreffelijk dat dit er is, nietwaar, ware het niet dat Thailand gebruik maakt van de U-turn. De mogelijkheid om je weg voort te zetten in een andere richting. 
En wat is daar dan zo bijzonder aan?

Nou, het volgende. 

Er wordt links gereden in Thailand wat betekent dat de langzaamste aan de buitenkant van de weg rijdt. Hier wordt de vluchtstrook bij inbegrepen. Misschien is het helemaal geen vluchtstrook, dat zou ook nog maar eens zomaar kunnen. 
Deze strook wordt gebruikt door de brommer die eruitziet als scooter en een motor is. Dat betekent ook de brommer met zijbakje. 

Tevens betekent dit ook dat je hier met de grootste vanzelfsprekendheid een tegemoet rijdende brommer kunt verwachten. Of zelfs auto!
Hè, dat kan toch niet? Is toch hartstikke gevaarlijk? 

Ik las eens een boek over een Nederlander die als drugskoerier in het “Bangkok-Hilton” (de zeer primitieve gevangenis in Bangkok) kwam. Heel ellendig natuurlijk maar eigenlijk maakte hij nog best wel een humoristische beschrijving van zijn tijd daar. Één van de dingen die hij er al snel leerde was dat niets mag, maar alles kan. Dit schiet me regelmatig te binnen als ik me in het Thaise verkeer begeef. Opletten dus en niets voor vanzelfsprekend aannemen. 

Om u terug te brengen naar de weg wil ik u nog het volgende meegeven. Een rijbewijs is een beetje formaliteit hier. Zakken kun je niet want dat zou gezichtsverlies zijn, iets wat heel erg is in Thailand. Je kunt het zo’n beetje kopen en dan ben je braaf en heb je misschien zelfs wel wat rijlessen gehad. De meesten hebben het echter niet en spiegels, die zitten erin om vooral mee naar jezelf te kijken. Om je beeld wat in te kleuren van met welke kennis er hier wordt gereden. 

Op een 6-baans snelweg zijn er dus, vluchtstrook inbegrepen, 8 stroken in gebruik. Niet altijd even druk natuurlijk. Als je in NL je richting moet aanpassen om te komen waar je moet zijn, zijn daar uitvoegstroken voor om van snelweg te veranderen. Veilig en vloeiend. 
Dat is hier niet! Hier heeft die U-turn die functie en dat werkt als volgt. 
Naast de snelst-rijdende strook ligt er een kleine uitvoegstrook richting de midden-vangrail. Tussen de wegen is een flinke greppel (het wil hier nog wel eens regenen) en op de plek van de U-turn is deze opgevuld en van asfalt voorzien om hierover naar de andere kant van de weg te komen. 
Dus, om geen enkel plekje in uw beeldvorming ongebruikt te laten, de langzaamst rijdende moet gas gaan geven om van de vluchtstrook richting de snelstrijdende rechterstrook te komen om daar vol in de remmen te moeten naar de super korte uitvoegstrook naar de U-turn om daar van richting te kunnen veranderen. Jahaa!
En als je dan denkt het gehad te hebben dan zit je er naast en wordt het welhaast nog leuker (lees gevaarlijker).

Elk land heeft zijn specifieke verkeersregels. Rijden in een land waar ze links rijden is extra opletten voor iemand uit een rechtsrijdend land. Er vallen je dan dingen op die in jouw rechts-functionerede brein als onlogisch voorkomen. Toch kan zo'n regel ook voordelen hebben.


Je staat nu in het midden tussen twee wegen in en je moet gaan oversteken. Oversteken op een snelweg! De eerste strook waar je rekening mee moet houden zijn de snelle jongens. Je hebt een piepklein invoegstrookje tot je beschikking. Je kijkt naar links en wacht tot je wat ruimte ziet. Dan trek je als een bezetene aan alle gashendels die je tot je beschikking hebt en ook aan die je niet tot je beschikking hebt. Met al het vermogen wat je in je machine hebt stort je je als een ware kamikazepiloot op die invoegstrook en vraag je Boeddha om heel veel geluk om al die stroken weer, zonder geschept te worden, over te steken naar jouw “veilige” strook. 

Ja maar waarom moet je deze exercitie dan uithalen? Is dat wel echt nodig? Nou ja, je moet natuurlijk wel eens rechtsaf om op je bestemming te komen. 
Ja maar moet je dan over zo’n weg? Nee, je kunt ook thuisblijven. Ja maar ik bedoel, is er geen andere weg dan?
Nee!
Een leuk weetje tot slot. Thailand heeft Libië verstoten van de eerste plaats als het om verkeersongevallen gaat. 

Je kunt maar ergens goed in zijn! 

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *