Get out of the way,

and let it work through you. Je kunt je het bijna niet voorstellen maar wat kan het in de weg zitten, perfectionisme. En waar het dan bij in de weg zit dat is jouw eigen creativiteit.

Om een instrument te leren bespelen met misschien zelfs op dat moment al een podiumverlangen, moet je heel jong beginnen. Moeten kun je ook vervangen door dat het handig is om dat te doen. Zeker voor snaarinstrumenten als een viool geldt dit. Dan verloopt dit pad via elke dag en vele uren studeren hopelijk naar dat plekje wat je voor jezelf in gedachten hebt.

Als je jong ergens mee begint lig je er niet zo wakker van als je iets fout doet. Je doet het zo goed als het gaat en koppelt daar nog niet al teveel eigenwaarde aan. Dit proces verloopt meestal, en ook hier geldt weer dat het handig is als dat zo gebeurt, via privélessen. Ja, het is duurder maar het proces verloopt veel effectiever en dat kan net uitmaken dat iemand wel dat beoogde pad opgaat of voor die tijd de brui eraan geeft.

Dat is het voordeel van privéles. Er is ook een nadeel en dat heet perfectionisme.

Je studeert thuis datgene wat je is verteld en daarmee probeer je jezelf keer op keer opnieuw uit te vinden want het kan altijd beter. ALTIJD en altijd en dat blijft zo. Dat is namelijk wat je van jongs af aan is ingepeperd en keer op keer wordt herhaald. En je weet, dat wat wordt herhaald, dat ga je vanzelf geloven.

Dat maakt dat je nu al met z’n tweeën bent die vinden dat het altijd beter kan.

Dan ga je samenspelen in een ensemble en als dat ensemble enig formaat begint aan te nemen dan ben je weer niet de enige die daarin wilt spelen dus dan mag je je kunsten voor een commissie gaan vertonen met anderen. Een wedstrijdje van wie de beste is en die wordt het dan misschien.

Meestal wordt je het niet dus is er nu in groepsverband bedacht dat jij met jouzelf erbij vinden dat het een volgende keer echt beter moet wil jij het zijn die wordt aangenomen. Het is dus ook nog een bevestiging van dat het beter kan want anders was jij het geworden.

Soms is er die ontlading dat het goed genoeg was en dan is dat ook enorm. Je hebt het gevoel de hele wereld en Hugo de Jonge aan te kunnen. Je bent boven jezelf uitgestegen. Helaas ebt dit gevoel weer weg want dan begint je proces op een andere plek opnieuw. Je komt naast iemand te zitten die toch echt vindt dat hij of zij beter is dan jij want jij komt nog maar pas kijken.

Kortom, als je niet oppast speel je geen noot meer voor je plezier en daar waar het mee begon, die muzikaliteit, dat is verworden tot een duizendkoppig monster waarvan je zou willen dat het je voorbij was gelopen.

Oké, het is wat overdreven en je leert als musicus ook wel tussen de noten door te genieten maar ik ken ze, de musici die hun viool voor niets en niemand zomaar uitpakken om effe een lekker deuntje te spelen voor de gezelligheid. Ten eerste, daar moet voor worden betaald en ten tweede, ik zal me daar gek zijn, in mijn eentje spelen dan slacht ik mezelf ten gehore van iedereen af want stel je voor dat er een valse noot tussen zit. Perfectionisme.

Ik ben het voor mezelf aan het aanpakken en las er vandaag een mooie uitspraak over. Het komt uit de film Raging Bull waarin Robert de Niro als hoofdrolspeler wordt voorgesteld wat kilo’s kwijt te raken om zo tegen een andere klasse te kunnen boksen en andere dingen bij hemzelf als bokser tegen te komen. ‘Neem het risico, want als je wint dan heb je gewonnen en als je niet wint, dan heb je ook gewonnen.’ Kijk dat geeft de burger (perfectionist) moed. Gewoon doen want; ‘shoot for the moon, even when you miss it you will land among the stars’.

Dat deel bevalt me dan wel weer van die Amerikanen, deze mentaliteit, maar als ik weer bezig ben met een filmpje op te nemen en dit thuis terug hoor na de edit in zijn finale versie, dan trekt het bloed wel eens weg uit mijn gezicht en denk ik: ‘Feal the fear and do it anyway’.

Weten waar dit allemaal over gaat, bekijk mijn YouTube kanaal ‘Violinamore’. En als je daar dan toch bent (en misschien getuige wil zijn van alle dingen die beter kunnen) abonneer je dan even op mijn kanaal. Ik heb 1000 abonnees nodig om een volgende stap met mijn kanaal te kunnen zetten en daar ben ik nog laaaaaaang niet en je doet me daar een groot plezier mee.

Wont cost you anything;-)

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *