Gewoon

Dat woordje wat we gebruikten in zinnen als: ‘nou, gewoon’, als je niet direct op het goede woord wist te komen. Of als je iets wilde uitdrukken als het heel gemakkelijk was in een zin als:’ dat doe je gewoon zo’.

Ook is het een woord wat hoort bij het verleden. Je weet wel, de tijd vanaf februari 2020 en dan vooral terug. Hele tijden terug. Alles was gewoon toen.

Je leefde je leven zoals de maatschappij dat aandiende en deed mee met wat gewoon was. Je ging naar school en op vakantie gaan hoorde daar bij want dat was gewoon, dat deed iedereen toch?
Je ging naar je werk, zocht een plek voor jezelf en later misschien één om je gezin te stichten. Er kwam een groter huis, tweede auto en leuke Golden Retriever want dat leerde de Libelle en Margriet je. Zo zag gewoon eruit.

Plasticsoep

Gewoon was ook dat de shit van de wereld zich vooral afspeelde in gebieden die ver van ons bed zijn. De laatste jaren kwamen we zelf thuis met de verschrikkelijkste verhalen van plasticsoep in de oceaan. Zelfs dat was al gewoon.
Zorgelijk, en we hielden ons ermee bezig om hier een oplossing voor te vinden.

Zorgelijker vind ik het echter hoe we nu worden opgedragen met een nieuwe situatie om te gaan.

Weerstand

We moeten het gewoon vinden om elk menselijk contact uit de weg te gaan. Gewoon vinden om elk medemens als een moordenaar te zien. Een grote, potentiële engerd die jou je gezondheid afhandig wil maken. Een potentie waarvan de kans dat je dit bij je draagt meer niet dan wel is.
Hoeveel verkoudheidsvirussen dragen we niet bij ons? Elk virus wat langs komt, wat vaak een kleine twee weken narigheid veroorzaakt, overwinnen we. Dat versterkt ons immuunsysteem. Het is je eigen weerstand wat bepaalt in welke mate, welk virus dan ook, jou te pakken krijgt. Dat is gewoon.

Risicogroep

Nu is het gewoon dat je vanwege je leeftijd een risicogroep bent. Gezondheid doet er niet toe, nee leeftijd. Iets als dat je met je 21e volwassen bent en met 67 met pensioen mag, ben je nu omdat je boven de 50 bent een risico-oudere. En omdat je die leeftijd hebt behoor jij straks niet meer op een sportveld te lopen of een kroeg te bezoeken. Nee, jij mag nog maar één ding en dat is thuis zitten. Dat wordt jouw ‘gewoon’.

Noodwet

We moeten het gewoon vinden dat er een noodwet de kamer doorgejast wordt die het gewoon maakt dat een boa, verwittigd door een boze overbuurman die sowieso de schurft aan je had, recht op toegang tot je huis heeft. Je kunt geen website bezoeken zonder op je recht op privacy gewezen te worden maar met deze noodwet is die privacy niets meer dan een wassen neus en nu even niet van kracht. Een recht van niks. Dat is het nieuwe gewoon.

Kliklijn

De Corona-deugers als de NSB-er van toen. Een kliklijn die je belt als je buren de tv wat harder hebben aanstaan, en jij het virus, door vermeend illegaal bezoek bij je buren, al door de muur je longen in voelt stromen. Is dat gewoon?

Chantage

Een minister-president die het gewoon vind om over te gaan op openbare chantage en dreigt met het gesloten houden van de kapperszaken als we met teveel mensen op straat zijn. Een minister-president, van wie elk haartje van zijn zelf verwoordde coupe stoeptegel, nog perfect zit sinds de lockdown.

En zo worden we zachtjes maar gestaag de democratie uitgeduwd. Dat moeten we in deze tijd gewoon vinden

Herdenking

Wat gaan we op 4 en 5 mei eigenlijk herdenken? Had dat niet te maken met iets waar voor gevochten is, waar heel veel mensen het leven voor hebben gelaten? Iets wat we ons door een opgelegde angst nu meegaand laten afpakken vanwege een ic-capaciteit?

Ik vind het leven tegenwoordig verre van gewoon en dat doet me pijn.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *