Russische thuiszorg met zwaar accent

Gorbachev is doeme, doeme man

Vandaag ontmoette ik de Russische thuishulp van mijn moeder voor de tweede keer. Irina, een kwieke, blonde, humoristische en kordate dame die met een zwaar accent Nederlands spreekt. Ze woont al 24 jaar in Nederland met haar man en twee dochters. Haar accent doet me direct denken aan de Russische musici die ik om me heen heb gehad. Niet per se de humor maar wel dat zware accent.
Irina praat graag.

Mijn moeder had het al eerder over haar gehad want Irina neemt wel eens iets voor haar mee zoals jaren geleden een leuk chocolaatje verpakt als een baboesjka. Je weet wel, die eivormige poppetjes die gevuld zijn met steeds kleiner wordende poppetjes. Of zoals laatst een blouse die ze speciaal voor mijn moeder is gaan kopen. Ze zag een doos liggen waarin een eerste bestelde bloes was geleverd die terug moest. Ze zag wat de bloes kostte en zei spontaan dat hij ‘veel te doer’ was. Zij zou zelf wel een bloes voor mijn moeder kopen die mijn moeder gewoon heeft betaald. Een ontzettend aardige actie van Irina.

Ik had dus al een beeld van haar maar dat klopte niet bij de vrouw die nu aan het vertellen was. Zij en haar man hebben gestudeerd en zijn beide wetenschappers. Haar man werkt nu als wiskundige aan de universiteit en zij is gaan werken toen ze in Nederland kwamen om de kost te verdienen en is dit blijven doen. Ze vertelde dat ze dit werk ook in een ‘instellung’ gedaan heeft maar daar was zoveel jaloezie dat ze nu blij is één op één met een klant te werken. ‘De klant ies main baas’, zegt ze en daar is ze tevreden mee.

In ons eerste gesprek heeft ze me zo’n beetje alles over haar familietoestanden verteld. In dit gesprek kwam het leven in Rusland aan de orde. Ik kreeg een verhaal te horen wat ik nog nooit zo heb horen vertellen. De goede kanten van het Russische socialisme. Hoe het leven eruit zag. De winkels waar je in de tijd voor Gorbachev alles kon kopen. Dat bij hen thuis ook alles aanwezig was in het kleine stadje in de Oeral waar ze vandaan komt. Dat ze een stipendioem kreeg om te studeren omdat ze gemiddeld meer dan een zeven stond voor haar vakken. Ook kon je na je afstuderen direct gaan werken, er was plaats voor je.

Soms was het erg opletten om te horen welk woord ze zei. Gelukkig praatte ze veel en kon ik daardoor ontdekken welk woord ze bedoelde. ‘Kienderabfang’ hoorde ik veelvuldig. Het was zo goed geregeld en kinderen van dezelfde leeftijd zaten bij elkaar. Van 7.30 tot en met 19.00 waren je kinderen daar want jij moest ook werken en er waren alleen maar fulltime banen. Er waren ook artsen daar aanwezig en de kinderen kregen drie maaltijden per dag. Goede, vrouwelijke leidsters voor deze ‘Kienderabfang’ en niet net zoals ‘bai joelie allemaal pedofiel. Ies ook geen werk voor echte man.
Ik moest enorm lachen om haar stellige manier van praten.

Voor Gorbachev had ze geen goed woord over. ‘Ies doeme, doeme man. Alleen maar praten en praten. Net zoals Balkenende, die ook alleen maar praten en praten maar Balkenende slieme en intellighent man. Hij veel praten en nooit antwoord geven. Heel anders dan Roette nu.
Nee, Gorbachev heeft alles kaput gemaakt en Jeltsin nog erger. Alle indoestrie is kapoet gemaakt. Nu alleen nog gas en olie. Zo doem.’

Ik vertelde haar dat Gorbachev in het westen als God in eigen persoon werd afgeschilderd en ik deze kant nog nooit gehoord had.

Ze keek me even aan en zei: socialismus had ook zijn goede kanten. Noe is grote rotzooi en viel corroeptioon.
‘Ken jij Kamsjatka?’
‘Ja, ik weet waar dat ligt dankzij Risk, iets wat ik maar niet vertelde.’
‘Ies boergemeester daar. Ontzettend corroept. Had zijn kamer vol liggen met opgestapeld geld tegen de wanden en had 200 horloges. Allemaal van één miljoen.
Nee, Gorbachev heeft alles kapoet gemaakt.

Gorbachev, de man die alles kapot heeft gemaakt in Rusland volgens de Russische thuishulp van mijn moeder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *