Heeft u niet wat duurders?

Deze keer is Vietnam aan de beurt om een bezoek aan te brengen als we vanwege visa omstandigheden Thailand even uit moeten.

Hoe anders zal het zijn als Thailand? De temperatuur en natuur scheelt niet veel. Het eten en de cultuur heeft een andere insteek en hoe de sfeer is, dat is afwachten.

Een groot verschil met Thailand maken we mee als we Vietnam binnen gaan. Een redelijk rustige luchthaven in de avond met een daardoor ook kleine rij wachtenden voor de douane. Hieraan voorbij komen was niet meer dan een serieuze blik van de douanier naar paspoort, gekocht visum en ons, waarna er wat stempels volgden en we konden doorlopen.

De rit van de luchthaven de stad in is kort en de indruk die ik hierbij opdoe geeft me een overzichtelijk straatbeeld. De scooter is duidelijk in de meerderheid ten opzichte van de auto en dat levert een wirwar aan bewegingen op. Het eerste wat me te binnen schiet is Place de la Concorde in Parijs want ook daar zoek je maar uit hoe je je redt. Het verkeer gaat kris kras door elkaar heen en er wordt ongelooflijk gesneden. Ik denk dat geen van de bestuurders zijn rijbewijs zou halen in Nederland.

Er hangt een ontspannen sfeer in de stad, als je de mondkapjes en flesjes desinfecterende lotion voor je handen even niet meerekent.

De Franse bouwstijl en daarmee aanwezige invloed is niet te ontlopen. Het is alsof je rondloopt in een Zuid-Franse stad met boulevard-achtige straten. De vrouwen lopen verzorgd gekleed in jurk of rok met een mooie schoen met hak eronder.

Ook luxueuze winkelcentra zijn hier aanwezig. In welke stad zal dit niet zo zijn kun je je afvragen maar hier in Ho Chi Minhstad, oftewel Saigon zoals ik het de hele tijd hoor noemen, krijg ik toch even wat andere gedachten.

‘Dit is toch een communistisch land’, bedenk ik me? Hoe zit dat dan met al die getoonde en koopbare luxe?

Het is niet alleen dat het te koop is maar je ziet het ook dragen en rijden. We zien een Mercedes S600 staan, een slagschip van een auto. Is dat niet dat type wat eerst een Maybach was? Niet lang daarna zien we twee Maybach’s rijden. Ook een Aston Martin, Bentley en Rolls Royce zoeven rustig voorbij. Communistisch of niet, het rijdt hier gewoon. Schaamte over je motorinhoud? Ben je gek, heeft u hem groter, dan graag de grootste.

We komen langs het voormalige postkantoor. Een prachtig gebouw met mooie landkaarten van Zuid-Oost Azië rond 1925 in de muur verwerkt.

Met de relatieve rust in de stad lopen we verder en staan ineens voor het marktgebouw. Tja, als je er dan toch bent, dan gaan we er maar in ook.

Niets nieuws onder de zon. Veel imitatie en andere zooi. Nodig heb je het niet maar kijken doe je wel en kijken betekent direct aangesproken worden waarin er een prijs over het product naar je wordt toegeslingerd. Een prijs die veel te hoog is.

Een imitatie Mont Blanc pen in hetzelfde stalletje als waar de horloge’s liggen. Rolex, Cartier, Rado etc. en Mont Blanc.
‘You try, is very good,’ zegt de verkoper.
‘How much’, willen wij weten.
‘$30,-‘, roept hij.
‘Je bent gek geworden’, denken wij en lopen door.

Hij wil ons echter nog niet loslaten en zegt dat de pen voortreffelijk schrijft. Wij zeggen dat het te duur is. Veel te duur.
Bij de uitgang kunnen we ze ook voor $10,- vinden zegt hij, maar die zijn niet zo goed als die van hem natuurlijk.
Goed of niet, het is goed met jou vinden wij en we lopen door.

Een tuktuk rijdt hier niet maar zijn plaatsvervanger is de riksja. Zit net zo beroerd en de bestuurder is net zo irritant als zijn evenknie in Bangkok.

‘Sir, where are you going?’ ‘Where are you from?’ Als grap roepen we Congo om ze even van hun stuk te brengen, wat lukt. Ook de tegenvraag stellen om hen te vragen waar ze denken dat we vandaan komen, helpt. Ineens blijkt het aanwezige Engels daar te stranden en wordt er Vietnam genoemd. ‘Ja dat snap ik dat jij uit Vietnam komt, maar waar kom ik vandaan?’
De interesse is al weer weg.

Ons verblijf wordt enigszins overschaduwd door het virus. Zo wordt ons sterk afgeraden om naar Da Nang te gaan. Veel Chinezen die daar naar toe gaan dus niet doen. Geen probleem want als je ergens voor het eerst komt dan is alles nieuw en kiezen we een andere locatie.

Nha Trang zal de volgende bestemming zijn.

4 Reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *