Het algoritme van het leven

Zo, dat is best een zware titel maar let op, voordat je het weet wordt het simpel eenvoudig.

Algoritme

Voordat Facebook of YouTube bestonden had ik nog nooit gehoord van de term en ook lang daarna niet. Als eenvoudige gebruiker van die media doet het er ook niet zoveel toe. Slimme geesten onder ons zien direct dat stapje verder. Dat stapje wat ze kunnen ombuigen naar een verdienmodel. En omdat broer Facebook en YouTube ook niet van gisteren zijn, zéker niet van gisteren en al helemaal niet van eergisteren als je het brein bent achter zo’n medium, gaan die jongens wat aan hun eigen knoppen zitten draaien zodat het verdienmodelletje ook hun kant op gaat werken. Sterker nog, zij zitten aan het roer. Harder lachen kun je niet.

Wat is het dan dat algoritme. Heel simpel gezegd, het is niet meer dan een patroon van oorzaak en gevolg. Laat ik een simpel voorbeeld geven.

Voorbeeld

Je wordt geboren op punt X, je rommelt wat gedurende een tijd maar je weet dat je op punt Y (een onbekende voor jou) het leven weer achter je laat. Of stel, je wilt afvallen. Je moet blijven eten dat is gegeven X, in dit eten moet ook voeding zitten en de rommel moet je lichaam weer verlaten, dat is punt Y. Het is gedurende X en Y dat je aan de knoppen kunt draaien om punt Y te laten plaatsvinden met als nieuw gegeven dat je ervan afvalt.

Of wat vind je van dit eenvoudige voorbeeld?
Rutte gaat op punt X naar Brussel, maakt daar wat van zijn neus met wat zijn spindoctors hem hebben verteld en komt terug op punt Y met de uitslag die we allemaal diep in ons hart al wisten. Hij ook, maar dat kon hij op punt X natuurlijk nog niet vertellen. Een patroon wat we al meerdere keren hebben beleefd.

Programmeren

Maar goed de term algoritme wordt natuurlijk vooral gebruikt bij computers. Zo’n ding wat je programmeert en daar licht het toverwoord. Programmeren. We willen dat zo’n programma doet wat de makers beloven dus uitkomst Y. In het geval van de verdienmodellen op fb en yt is het interessante van zo’n algoritme het draaien aan de knoppen in het bereik tussen X en Y anders ga jij namelijk meer verdienen dan zij, iets wat niet de bedoeling kan zijn. Je kunt je er druk om maken, wat veel ‘influencers’ dan ook doen. De heel slimme gaan ook dit weer verkopen want zij claimen het algoritme gekraakt te hebben zodat je jouw product, wat dat dan ook is, niet meer onder de aandacht hoeft te brengen met dure advertenties. Nee joh, gewoon even dat algoritme kraken. Alhoewel dat ook niet gratis is tenzij je het zelf hebt gekraakt.

Maar dit stukje ging toch over het leven?

Nieuwe knop

Klopt en het leuke is dat ons persoonlijke levensalgoritme er een knop heeft bij gekregen. De knop Corona, voor het gemak heeft de grote creator die samen gevoegd met ons te eenvoudig geworden griepje. Een griepje wat mensen zelfs al gingen aanvoeren met het minste of geringste snotbelletje wat hun neusgat dreigde te verlaten.
De overheid doet zijn uiterste best om de knop Corona te leren beheersen en het algororitme te kraken. Het past zijn marketing hierop aan als een echte overheids influencer. Alleen lukt ook hen dat niet, net als de beste influencer ook zijn toevlucht moet zoeken naar steeds weer een nieuwe kraak.

Zelf doen

Het leuke bij ons levensalgoritme is dat we zelf hier wel degelijk iets over te zeggen hebben en direct dat is het lastige. We leven graag aan de hand van ingesleten patronen in onze hersenen. Lopen doen we zo, eten doen we op die manier, slapen doen we altijd om die tijd. De dingen die we hebben geleerd, waar we nieuwe patronen mee hebben gegraven in onze hersenen, hebben we meestal op jeugdige leeftijd geleerd. Iets leren op een oudere leeftijd kan nog steeds maar kost wat meer toewijding of met een ander woord, moeite. En juist dat is waarom het o, zo lekker is om zelf niet na te denken en je te ‘laten’ leven. Iemand of iets wat tegen jou zegt hoe je het moet doen. Het diep ingesleten patroon oftewel programma.

Ik verbaasde me vandaag erover dat er nu al wordt gesproken over de tweede golf Corona. Ik zag het vingertje van de overheidsinfluencer alweer de lucht ingaan.

We hebben een knop erbij waar aan gedraaid kan worden en het is een feit dat dit zal en blijft gebeuren. Het beïnvloeden van je persoonlijke algoritme kan wel degelijk maar neem je de moeite?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *