Het gevoel bij geluid

Het klinkt wat vreemd deze titel maar het is toch echt wat ik bedoel.
Jaren geleden vroeg ik mij eens af waarom ik een aversie heb tegen telefoneren of anders gezegd, dat ik mij er enorm over kon verwonderen dat mensen ‘uren’ aan de lijn konden hangen. Niet ik. Ik mis namelijk iets.

Ik luister met alles wat en wie ik ben, en dat doet nogal wat met me.

Kent u die sketch, die satire nog van die Belgische interviewer in dat programma over medische fouten? Als je het filmpje onder ogen kreeg voor de eerste keer dan verschoot je van ‘poldermodel-kleur’. Dit kon niet waar zijn want die zielige mensen met wie van alles was mis gegaan, en in dit geval een rare stem hadden gekregen, daar kon die interviewer zijn lach niet meer over inhouden. Als toeschouwer had je eigenlijk hetzelfde maar ‘gecultiveerd’ als we ondertussen zijn, stond je je dat zelf niet toe en dus was het des te schrijnender dat die interviewer het wel deed.

Deze week moest ik een belletje doen naar een officiële, Nederlandse, organisatie.
‘Wil jij even bellen naar…..je moet wel even het nummer opzoeken……en dan vragen naar……..want dat wat ze hebben gestuurd daarvan is niet duidelijk welke officiële organisatie dat beweert.’
Ik kreeg al een kiezeltje in de maag want voelde al wat mogelijke onwelwillendheid aankomen.

Ik kreeg een mevrouw aan de lijn van wie snel duidelijk was dat ze me wilde lozen. ‘U moet mailen naar info@…’ Ik vertelde dat dit al was gebeurd maar, en de rest.
De mevrouw kreeg door dat ik niet ging loslaten dus haar andere loos-poging was om mij door te verbinden. Ze noemde een naam waar ik de voornaam goed van verstond want dat was dezelfde als de mijne. Van de achternaam verstond ik slechts de eerste lettergreep maar dat was naderhand nog wel op te lossen.
Ik werd doorverbonden met ‘Marianne’ en ik schoot bijna in de lag maar de sketch die ik hierboven aanhaalde schoot direct in mijn gedachten.

Ik zeg wel eens van mezelf dat ik ‘last’ heb van humor. Niet voor mezelf maar wellicht hier en daar wat ongeplaatst voor een ander, wat het dan alleen nog maar leuker voor mij maakt. Iets wat ik probeer in te tomen.

De stem die me te woord stond, die kon zo bij de baritons, de mannenstemmen, in een koor en dan nog zou je als dirigent vragen of die persoon wat subtieler zou kunnen zingen, eigenlijk liever helemaal haar mond zou willen houden. Dat was dan alleen nog maar het geluid.

Dat geluid riep echter ook een beeld op. Tja, kan ik ook niet helpen dat dat beeld opdoemt. Misschien heb ik teveel stripboeken gelezen, wie weet.

Ik zag een dikke, korte vrouw met praktisch kort kapsel voor me in een spijkerjack. Zo’n jack wat enorme, licht in kleur geworden, slijtplekken vertoont maar ook zo’n vette kraag achter in de nek.
Dat wat ze verder droeg deed er niet toe want dat jack droeg ze dag en nacht, daar kon iedereen haar in uittekenen. Als je Marianne zei dan zag je spijkerjack.
Verder zag ik een pakje zware shag voor me en een onverzettelijk type met een onnoemelijk ongezouten mening die voor niemand een millimeter zou wijken. Liever dan dat zou ze je een kaakslag verkopen en er een grote boer bij laten, en in die boer erbij boeren dat het eigenlijk je eigen schuld was dus dat je het niet moest wagen om ook nog te gaan zeiken.

Nou, die vrouw moest ik in beweging zien te krijgen.
Ik ben vriendelijk doch aanhoudend gebleven want dat ze geen zin had om iets te gaan opzoeken, dat was duidelijk.
Later moest ik nog eens terugbellen met wat nieuwe input. Weer diezelfde ‘eerste’ mevrouw aan de lijn die zich mij ook herinnerde en vroeg: ‘heb ik u net niet ook al doorverbonden met…?’
‘Ja, grapte ik, goed dat u zich dat herinnert en ik heb nieuwe informatie wat Marianne moet weten.’
Opnieuw werd ik doorverbonden.
Hij ging één keer over, twee keer en nog een aantal keren om daarna over te gaan op voicemail.
Ik denk dat het rookpauze was maar ik was blij want ik kon mijn info inspreken en was er voor dat moment weer even mee klaar.

Voor mij graag beeld en geluid.

Bekijk hier de uitzending van de Belgische Satire

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *