maria genova en marianne van den heuvel

Hoe schrijf je een beststeller?

July 27, 2018

Er zit al een lange tijd een boek, dat wil zeggen de ingrediënten van dit boek, in mijn hoofd wat ik wil schrijven. Er komt steeds wat tussen en dat laat ik er zelf tussen komen. 

Zo zat het ook met mijn boek over Pilates. De complete inhoud van het boek was al duidelijk voor me, ik moest het alleen nog schrijven en ineens gaf iets met dat duwtje in de rug waardoor ik de tekst in enkele dagen had geproduceerd.

Ik vind schrijven een heerlijk proces. Voor mij is het beeldend. De tekst heeft vorm gekregen terwijl ik les aan het geven was. Ik moest me er alleen nog even toe zetten om het om te vormen naar letters.

Het proces wat daarna gelopen moest worden is iets waar ik compleet onervaren in ben. Ook best wel weer eens leuk om met je 52e iets te ondernemen waar je geen kennis van hebt, en moet onderzoeken.

Ik heb dat boek niet voor niets geschreven, dus wil het uitgegeven. Dat is een wereld op zich. Ik schreef een uitgever bij mij op het dorp aan (lekker laagdrempelig dacht ik) en kreeg nee op het rekest. Wel een goed onderbouwd nee. Hier had ik wat aan. 

Ik ben gaan zoeken en kwam terecht bij een organisatie waar je je eigen boek kunt uitgeven. In eigen beheer heet dat. Het geeft me een gevoel dat ik alle touwtjes in eigen handen heb, maar er komt meer bij kijken. 

Ineens zit je in een andere wereld. ISBN-nummers, papierdikte, zwart/wit of kleur, opmaak, oplage, offset of print on demand etc. Dat is veel nieuwe informatie waar ik mijn ‘snappertje’ behoorlijk open bij moest zetten. 

Een tip die ik oppikte was om je boek te laten redigeren. 

Ik vond het best eng om mijn tekst te presenteren aan een echte auteur. Wat blijft er van je teksten over als er een professioneel iemand naar kijkt?

Ik benaderde Maria Genova hiervoor. Ik had eens boek van haar gelezen, had hierover contact met haar gehad via twitter en zag dat ze ook boeken redigeerde. Ik besloot om haar te mailen met de vraag om mijn boek te redigeren.

Het was erg interessant. Deze redactie-ronde ging vooral om de inhoud. Ik had te maken met iemand die met allerlei vragen kwam over mijn tekst. Vragen die mij weer aan het denken zetten over de inhoud. Ik kreeg huiswerk mee, leuk huiswerk.

Omdat ik van schrijven houd, lees ik graag tips, aanwijzingen en wat er meer te krijgen is over hoe ik mijn schrijverschap kan verbeteren. 

Maria noemde haar boek over hoe je een best-steller moet schrijven omdat ik hier veel tips uit kon halen.  

Komende week is de laatste redactie-ronde aan de beurt. 

Leuk dat schrijven, maar dan verder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.