Je doet er een greep naar en hoopt dat je hem hebt

March 25, 2017

één van de redenen dat ik ben gaan zitten om te plassen, anders krijg je zo’n vies bruin/gelig streepje aan de binnenkant van je broekspijp. Hij sprak de woorden uit met een grote lach op zijn gezicht maar het beeld was gemaakt en zat op mijn netvlies.

Prostaatkanker was er geconstateerd bij hem, hij was eind 60 en hier zojuist aan geopereerd. Hij zat bij me aan tafel met een kop koffie en zag er heel goed uit, goed gehumeurd en goede energie. Ik was ontzettend benieuwd hoe het hem was vergaan met de operatie?

Hij was uitgeweken naar Duitsland hiervoor. Een operatie van ruim 2 uur met een computer, de Da Vinci robot. Laparoscopisch wordt er geopereerd. Enkele minuscule sneetjes worden er gemaakt om in één van deze sneetjes een cameraatje in te brengen zodat er zicht is op het te opereren gebied. Een groot verschil met de andere methode waarbij de buik van links naar rechts wordt open gesneden, de darmen opzij worden gelegd, de prostaat wordt gelokaliseerd en eruit gelepeld. Een enorme operatie met dito herstel en misschien nog wel het grootste verschil, grote kans op bijkomende ellende als incontinentie en impotentie, erger kun je een man niet aan doen. Maar hé, je zeurt daar natuurlijk niet over want je kanker is toch weg?

Nou doe dan toch die robot maar. De operatie wordt daarmee met zo’n grote precisie uitgevoerd dat zenuwen hierbij kunnen worden gespaard en die twee grote ellende-gebieden kunnen worden vermeden. Bovendien genezen die paar kleine sneetjes vele malen sneller dan die grote buikwond.

Maar dat er iets verandert, dat blijft.

De prostaat is een kleine klier ter grootte van een kastanje, een tamme kastanje nog wel. Zijn functie is de aanmaak van zaadvocht. Heb je er kanker aan, wat ontzettend veel voorkomt bij mannen die ouder worden maar helaas ook steeds meer bij jongere mannen dan moet dat worden behandeld. Afhankelijk van in welk stadium zich de kanker heeft ontwikkeld is er tot een bepaalde hoogte de mogelijkheid nog om te opereren. Als er niet meer geopereerd kan worden heeft bestrijding van deze kankersoort direct enorme gevolgen op darmen, blaas en potentie. Met de kans op uitzaaiingen en zo voort. Gezeik dus, net als bij elke kankersoort.

Ik kon me zijn opluchting wel voorstellen. Zo zag hij er echt uit. Hij ging verder met vertellen dat de behandeling in Duitsland toch wel anders is dan hier in Nederland. Zo kreeg hij het advies van zijn Duitse arts dat hij zo snel mogelijk na de operatie zich veel moest gaan aftrekken. Ja “Abreißen und

Saufen” was het delicate advies. Het spul moest zo snel mogelijk weer op gang gebracht worden. Er was iets weggehaald maar het lichaam moest zelf de weg weer gaan vinden naar hoe dan verder nu. Dus prikkelen, niet mee wachten, aan het werk.

Een pomp werd hem ook nog voorgeschreven. Nee, daar moest hij niet lichtzinnig over denken en dat was ook niet zo’n pompje uit de sekswinkel. Deze was door de arts zelf ontwikkeld in samenwerking met een bedrijf en werkte uitstekend om het bloed weer naar de penis te krijgen.

“En?” vroeg ik. “Werkt het?”

“En hoe! Zo heb ik hem in jaren niet meer gezien,” zei hij.

Aan de blik in zijn ogen en lach op zijn gezicht kon ik zien dat het waar was.

Ik durf het bijna niet te vragen…….

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *