Papiersoort

Je kunt ook overdrijven

August 15, 2018

Flink wat jaren geleden had ik een partner met Italiaanse drijfveren en bijbehorend temperament. Mijn twee meisjes waren nog onder de tien jaar en mijn partner van toen bood aan om die zaterdag te koken. Met alles wat er komt kijken bij opvoeden en bezig houden van je kinderen, boodschappen doen, huis schoonmaken en o ja, een baan die zich veel in de avonduren afspeelt, nam ik zijn aanbod gretig aan. 

Hij hield erg van lekker eten, ik ook en mijn meisjes aten duchtig mee zonder moeilijk te doen. Ik vroeg hem wat hij zou gaan maken zodat ik me vast dubbel kon verheugen. Het niet hoeven te verzinnen en het ook niet hoeven klaarmaken van het eten, lieten het water alvast stromen in mijn mond.

Hij ging lasagne maken en zou hier ook de boodschappen voor doen. Met mijn pragmatische manier van in het leven staan wilde ik hem vragen of hij, als hij toch de boodschappen ging doen, dan tegelijkertijd de boodschappen van mijn lijstje mee kon nemen. Ik kon nog net mijn mond houden want daar had ik mijn neus al eens aan gestoten, wat er toen voor had gezorgd dat ik naderhand alsnog de helft van mijn niet meegenomen boodschappen kon gaan halen.

Ik liet hem verder begaan en zette mezelf aan het werk met wat ik vond dat er gedaan moest worden. Een was aanzetten, schoonmaken en dan de boodschappen voor het weekend halen. Daar hoefde ik in ieder geval niet de boodschappen in mee te nemen voor die avond.

Meestal was ik met mijn werkzaamheden klaar rond het middaguur waarmee de middag dan vrij was voor een leuke invulling met mijn kinderen. Ook nu klopte dit tijdschema en stond ik na gedane arbeid open voor een invulling van de middag.

Ik keek eens naar hem, zag dat hij flink bezig was en kreeg het gevoel dat hij nog wel even nodig zou hebben. Ik stelde mijn vraag maar even uit en hield me op een andere manier bezig.

Toen we toch zeker een uur verder waren, en er nog steeds geen sein tot afronding uit de keuken kwam, heb ik voorzichtigjes gevraagd naar hoe lang het nog ging duren want dat wij wel zin hadden om iets te gaan doen.

Ik zal u de temperamentvolle reactie onthouden maar er zaten veel ‘bommen en granaten’ in. Tevens was hiermee duidelijk dat er die middag niets zou gebeuren wat op een gezellige en leuke invulling zou lijken. De totale middag zou nodig zijn om tot een goed eindproduct te komen. Ook was het niet de bedoeling dat ik zelf een gezellige invulling aan mijn middag met mijn dochters zou geven, en hij hierdoor alleen in mijn keuken zou zijn. 

Het werd inderdaad lasagne en het was lekker, gewoon lekker. Dat ‘gewoon’ heb ik maar achterwege gelaten want ik kreeg een verhandeling te horen over dat het vooral ging om de juiste consistentie van de saus om tot een goede lasagne te komen. Wel zei ik dat ik me erover verwonderde dat dit dan bijna een hele dag moest duren en dacht erbij dat ik voortaan wel zelf zou koken. 

‘Als je iets moois wilt hebben dan kost dat tijd en zorg, dat kan niet even snel, was zijn antwoord.’ Ik heb het er bij gelaten en moet nog wel eens aan zijn woorden denken.

Zoals vandaag.

Ik ben nu al twee weken bezig met het communiceren met twee drukkers over papier, boekformaten en bijbehorende offerte’s want ik wil het goed hebben, en straks tevreden over het resultaat kunnen zijn. 

Oké, het kost tijd, dat wordt zo langzamerhand wel duidelijk. Helaas zit mijn Nederlandse temperament hier tegen aan te trappen, maar dan wel zonder ‘bommen en granaten’.

We gaan rustig door en op een goed moment is het gewoon klaar, houd ik mezelf maar voor.

Trouwens, ik zag een smakelijk recept over gevulde Hongaarse paprika’s voorbij komen. Daar ga ik me maar eens aan wagen. Overigens houd ik me daarbij gewoon aan de voorgeschreven tijden waarbij ik een stooftijd van 45 minuten voorbij zag komen. Niks hele middag, of het smullen wordt is afwachten maar er kan volgens mij weinig aan fout gaan en met het denken aan het recept begint het water alweer te stromen in mijn mond.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *