wmo

Mijn zomer van de afkortingen

September 5, 2018

Gelukkig kon ik thuis blijven deze zomer want het was ook nodig. Instanties die omvattende namen bedenken voor waar ze voor staan en deze vervolgens afkorten. Wil je er enkele horen? 

Wmo,  Ciz, Wlz, Pgb, Svb, Zorgkantoor (nog niet afgekort). Hiernaast is de uitvoerende instantie de thuiszorg en ook daar is er geen overkoepelend geheel aanspreekbaar. Dat wil zeggen, het is wel overkoepelend maar de ene zorg moet worden aangevraagd via dat kanaal en als je dan denkt  te weten hoe het werkt en weet welke online-knoppen je moet indrukken dan heb je het net weer verkeerd voor dat andere stukje zorg.

Ik ben een op-zoeker. Moet ik iets weten dan is internet mijn eerste bron. Ooit kreeg ik het advies: ‘google up your life’. Er is wat tijd overheen gegaan maar dat is mijn eerste zet als ik tegenwoordig iets moet weten van hoe het werkt. 

Dit hele zorggebied had ik graag uithanden gegeven aan een bureau die me hierin van advies had kunnen voorzien, het juiste advies. Dat bureau ben ik nog niet tegen gekomen dus kwam het op mijn bordje te liggen.

Ik ben er van lieverlede ingerold en ben heel rare dingen tegen gekomen.

Een ontzettend lieve en hulpvaardige huisarts die constateert dat mijn moeder hulp moet krijgen zodat ze de energie die ze nog heeft kan gebruiken voor de weinig leuke dingen in haar leven. Dat ze niet al haar energie kwijt is door zichzelf aan te kleden en vervolgens alleen nog in haar stoeltje de dag door kan gaan zitten.

De organisatie die dit moet invullen heet Thuiszorg. 

Het eerste stukje thuiszorg was er al, geregeld vanuit het revalidatiecentrum en betaald vanuit haar zorgverzekering, zoals ik later leerde. 

Maaltijd zorg was datgene wat de huisarts adviseerde. Stel je hier overigens niet teveel bij voor. Het gaat niet verder dan het opwarmen, dus niet bereiden van de maaltijd en deze eetklaar op een bord ergens neer te zetten.

Ik had een gesprek met de wijk verpleegkundige, werkzaam bij de organisatie die ook de thuiszorg levert aan mijn moeder. Als ik nou even via het WMO loket die maaltijdzorg aanvroeg dan zou zij ervoor zorgen dat het alvast werd opgestart.

Dat zou ik doen. Ik ging naar de site van mijn gemeente, klikte vervolgens op wat dingen waarvan ik dacht dat het me zou brengen bij datgene wat ik moest invullen, waarmee ik mijn kant van de afspraak had ingevuld. Ik vond het echter niet. Ik heb zitten zoeken en zoeken maar vond het niet. 

Dan ben ik er klaar mee en stuur ik een mail. Met onderdanige toon en dat ik weet dat dit niet de manier is, maar dat ik het niet kan vinden en zus en zo graag geregeld wil hebben voor mijn moeder.

Gemeente is gemeente dus na zo’n mail kun je gaan uitrusten want je weet dat je niet die week al een antwoord gaat krijgen. Ik had eigenlijk zo’n 3 weken voor mezelf ingeschat maar in week twee werd ik gebeld door een meneer bij wie mijn mail terecht was gekomen.

Het was een warrig gesprek. De man was enorm vriendelijk maar kwam bijzonder slecht uit zijn woorden. Ik was bijna geneigd om te vragen waar ik hèm mee kon helpen. Het bleek te gaan om dat mijn moeder niet bekend was op WMO gebied bij hen. Dat hij daarmee geen raad wist met mijn vraag en zich afvroeg door wie de andere thuiszorg dan werd betaald voor mijn moeder. 

Verwarring 1: De meerdere gezichten en betalingsingangen van de thuiszorg.

We hebben dit kunnen oplossen toen we elkaar eenmaal begrepen. 

Hierna was er behoefte aan huishoudelijke hulp. Iets wat ook door thuiszorg wordt geleverd. Aha, dacht ik, ik weet nu hoe ik het moet doen dus dat wordt een makkelijk klusje.

Weer vulde ik het online formulier in met dat ik nu wist waar ik het kon vinden en weer kreeg ik dezelfde meneer aan de lijn, na enige dagen deze keer.

Ondertussen was het bloedheet geworden in Nederland en vroeg de man belangstellend naar hoe het mijn moeder verging. ‘Nou, niet zo goed eigenlijk’, was mijn antwoord. Hij aarzelde nog wat maar vroeg uiteindelijk of we de zorg dan wel moesten opstarten. Na mijn verbolgen reactie zou hij direct tot actie overgaan en het bij een consulent neerleggen.

Enige tijd hiervoor hadden we een andere consulent op bezoek gehad bij ma. Iemand die moet bepalen of ma wel een CIZ indicatie moest krijgen. Toen wist ik nog niet wat de gevolgen hiervan konden zijn. Ondertussen ben ik wat slagjes wijzer geworden.

Ik heb wat mensen aan het schrikken gekregen zonder dat het mijn bedoeling was met het vernoemen van deze indicatie.

Je wordt er gek van als je je kop er niet bij houdt maar ik had tijd en ik heb me suf gebeld om maar aan de juiste informatie te komen.

Als eerste was dat de consulent van het WMO loket van mijn gemeente. Hij vond het toch raadzaam om langs te komen. Er volgde een gesprek waarin ik het steeds meer met hem te doen kreeg. Er kwam gezucht en gesteun uit en je hoorde zijn hersenen bijna kraken van hoe dit allemaal het beste geregeld kon worden. Na een uur stond hij op en riep enigszins vertwijfeld dat we allemaal kapot waren. Ik heb het maar zo gelaten maar was zelf een stuk wijzer geworden.

De week erna kwam een consulent van het zorgkantoor. In mijn moeders geval het zorgkantoor van Zilveren Kruis. Iets wat ik ook weer heel verwarrend vind want zij is niet verzekerd bij het Zilveren Kruis maar dat heeft dan weer met een regio-indeling te maken. Het eerste wat deze man mij dan ook duidelijk maakte was dat de gegevens van mijn moeder ook niet bij het Zilveren Kruis terecht kwamen, dat dit strikt gescheiden wordt gehouden. 

Weer kwam er aanvullende uitleg maar dan over de andere route, het Wlz, wet langdurige zorg met het SVB als uitbetalingsorganisatie en een Pgb, persoonsgebonden budget of Zin, zorg in natura.

Het ‘mooie’ is dat al die instellingen geen onderling contact hebben (wet op de privacy) en ook met ander code’s werken. 

En weet je waar het nu allemaal omgaat? Mijn moeder kan haar afval niet meer wegbrengen en de thuiszorg die ze heeft mag dit niet voor haar meenemen. Daar heeft ze huishoudelijke thuiszorg voor nodig en uit welk potje moet dit gaan worden betaald? Want er kan ook nog een situatie ontstaan dat ze naar een verpleeghuis moet en dan kan ze echt niet bij het WMO (wet maatschappelijke ondersteuning) bijven en is het veel handiger als ze al bij het Wlz zit. En dat Wlz komt elke keer mijn oren binnen als WOZ waardoor ik denk, ‘wat heeft dat er dan weer mee te maken?’.

Gelukkig heb ik het gevoel er bijna te zijn met al het regelen voor mijn moeder. Mocht u info willen over hoe het werkt of mij van info kunnen voorzien, ik houd mij aanbevolen want zit er tot aan mijn oren nu in.

Nog een kleine toevoeging als u het nog trekt.

Via het Wmo kun je gebruik maken van een speciale taxi. Toen bedacht ik me hoe dit geregeld is nu ma weg is bij het Wmo. Dus het zorgkantoor gebeld. Daar verwezen ze me in eerste instantie naar de zorgverzerkeraar. Deze vergoedt die taxi echter niet zonder aanvullende verzekering. Toen toch maar een mailtje nog gestuurd naar het zorgkantoor. Vanochtend werd ik hierover gebeld. Ik moest wel lachen om het antwoord.

Het gebruik van die Wmo-taxi, daar kan ze ‘gewoon’ gebruik van blijven maken via het Wmo.

Of dit nog gaat voorkomen vraag ik me echter af met de gebrekkige gezondheid waarin mijn moeder verkeert maar dan weten we dat in ieder geval.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *