Thaise massage

March 5, 2018“You won thaimassaagj”? is een veel naar je toegeslingerde uitroep in de Thaise (toeristische)straat . Hoe ze allemaal een bestaan hebben, die massagesalons, geen idee! Er zitten er soms wel 3 of 4 naast elkaar en overdag zitten de bevallige dames allemaal voor de zaak niets te doen. Dat wil zeggen, te eten, zich op te maken, hun wenkbrauwen bij te werken of grijze haren bij elkaar weg te plukken. 

“Oh, dan ga je je zeker vaak laten masseren?!” heb ik vaak te horen gekregen als ik zei dat ik naar Thailand zou gaan. 
“Nee!”, is mijn antwoord dan. 

Dat gezegd hebbende zou dit mijn kortste blog ooit kunnen zijn maar daar zou ik de Thaise massage ernstig tekort mee doen. 

Via allerlei massage therapieën om mijn zwaar onder druk staande schouders te ontlasten, ben ik via een Nederlandse masseuse in Hilversum bij de Thaise massage uitgekomen. Ik was bij haar voor een shiatsu massage. Ik zag dat ze ook Thaise massage gaf en ik vroeg haar wat dit was. Ze vertelde dat het heel iets anders was dan shiatsu en dat je er zeker niet rustig bij lag maar juist in allerlei stretches wordt getrokken. 
“Dat wil ik dan graag de volgende keer eens proberen”, was mijn antwoord. 

Ik was zo enthousiast over de massagevorm dat ik dat ook wilde leren en ook heb gedaan. Ik heb daar veel tijd ingestopt en geleerd wat er te leren viel en dat heb ik deels zelfs in Chiang Mai, Thailand gedaan. 


Ik vind het de beste massagesoort die er bestaat of misschien moet ik zeggen dat ik nog niets beters ben tegen gekomen. Dat is persoonlijk natuurlijk en nu dat andere, vind maar eens een goede masseuse. 

“Je moet bij zo’n oud vrouwtje op het strand zijn” heb ik meerdere, voornamelijk mannen, horen zeggen. “Die lopen over je heen. Hartstikke goed!”  


Waar je in Thailand veel mee te maken hebt is dat de masseuses veelal geen opleiding hebben gedaan. Ze leren elkaar wat handelingen. En als je je op het strand laat masseren zitten daar ook nog wat handelingen bij die er spectaculair uitzien en flink wat gekreun aan de stijve, westerse lijven ontlokt en niet persé geschikt zijn voor ieder lijf. Er zitten er heus goede tussen maar er moet verdiend worden dus als het druk wordt, worden er wat dames opgetrommeld. De toerist weet toch niet waar hij op moet letten. De massage gaat echter veel verder dan wat handelingen. 

Het is eens volledig mis bij me gegaan. Ik kon me niet meer omdraaien. Alsof ik spit had. Het klamme zweet brak me uit en ik zag mijn vakantie aan me voorbij gaan. De enige oplossing die ze had was dat ze er wat hete balsem op kon smeren en een solly, solly zeggen. Met wat pijnstillers kon ik me twee dagen daarna weer goed genoeg bewegen. 

De Thaise massage is een massage gebaseerd op de energie in je lichaam. Energie die door energielijnen loopt. Die lijnen worden bewerkt door erop drukkend langs te lopen met je vingers of iets anders. Dat is de “warming up” daarna wordt je in allerlei stretches getrokken, hier en daar lijkend op yogahoudingen. Op de lijnen bevinden zich ook specifieke drukpunten, effect hebbend op dit of dat en meer therapeutisch te gebruiken. 

Thaise massage

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.