WWFT

Training

Het stond in de agenda bij de makelaars en ik zag een werkochtend voor me waarbij ik weinig interrupties zou hebben. Dit was niet aan de orde. Wat wel aan de orde was, was dat ik bij die training aanwezig moest zijn.
Dat maakte mijn werkochtend nog aangenamer.

Een bedrijf wat is gespecialiseerd in het helpen van bedrijven in het toepassen van WWTF en AVG had een ‘officer’ gestuurd om ons van alles te vertellen en uit te leggen. Voor mij kwam dat goed uit want ik had de naam en hoedanigheid van het bedrijf wel horen luiden maar had nog niet omgekeken naar een klepel. Die ging ik nu aangereikt krijgen.

Nog voordag we waren begonnen waren er al de nodige afkortingen voorbij gekomen. Even kwam het beeld van vorige zomer voorbij waarin ik van alles op sociaal, ondersteunend terrein voor mijn moeder moest regelen. Ook daar was het de ene afkorting na de andere.
Ik had nog nooit van WWFT gehoord. Wel was ik bekend met WTF maar dat zou dit niet zijn en waar die extra W dan voor stond werd me ook niet direct duidelijk. Ik stelde de vraag, en ja hoor daar kwam hij, een term van jewelste.
‘Wet ter voorkoming van witwassen en financieren van terrorisme’.

Ik ging er eens goed voor zitten want met het horen van de volledige invulling van de afkorting gingen mijn mondhoeken krullen. Zojuist was de inleiding geweest naar het spannende jongensboek wat nu ging komen. Ik verheugde me op hoe men dit van overheidswege heeft bedacht aan te pakken. Mijn taak zou hierin toch redelijk nihil zijn met een administratieve invulling ervan. Bij de makelaars zag ik wat bedenkelijke blikken ontstaan in de vorm van ‘nog meer werk’.

Bij het bekijken wat bijvoorbeeld Wikipedia over deze wet zegt krijg ik tevens krullende mondhoeken: ‘hierdoor is het voor instellingen die te maken hebben met de anti-witwaswetgeving gemakkelijker geworden om inzicht te krijgen in de verplichtingen waaraan zij moeten voldoen’.
Daar moet ik nou eens hard om lachen. Het is natuurlijk de verwoording van iemand die dit goedbedoelend op Wikipedia zet maar jemig, als dat geen afschuiving van de overheid is om een uitvoerende taak die ze zelf niet in de hand hebben door iemand te laten verrichten voor wie het eigenlijk bijzaak is, dan weet ik het ook niet meer.

Hoe dan ook. Die wet geeft aan de andere kant weer werk aan bedrijven zoals het bedrijf wat bij ons die training kwam geven. Je kunt bij hen dan een abonnement afsluiten om bij elke klant die wwft-check uit te voeren.
In die check wordt ook meegenomen of je een PEP bent, een politiek prominente persoon. Kennelijk heb je dan een verhoogd risico of misschien een voorkeurspositie, zeg ik heel voorzichtig. Hoe dan ook, als je zo’n status hebt dan gaat dit ook op voor je familie om je heen, ouders en kinderen.
Vandaag voerde ik de check uit op twee klanten en zowaar er kwam een PEP boven water.

Organogrammen van bedrijfsstructuren werden besproken om erachter te komen wie de bevoegde persoon is. Iets wat weer niet voor 100% hoeft maar wel een meerderheidspercentage is van belang. Bij ‘duistere’ bedrijven kan dit meerderheidsbelang zeer goed verdoezeld worden vandaar zo’n organogram.
Een volgende slide liet de wereld zien en daarbij welke landen bijzonder gevoelig voor corruptie zijn. Nou, dat hele Azië en Midden-Oosten kun je op je buik schrijven. Hartstikke rood en dus fout. Ook is er een lijst van sanctie landen met wie je volgens deze wet geen zaken mag doen. Syrie staat daarin. Dat zal een ieder duidelijk zijn hoewel dat Europees toch wat soepeler gehanteerd wordt want Italië doet daar wel zaken mee. Het ‘beste jongetje van de klas’ sprong naar voren.

De reikwijdte van zo’n wet gaat best ver voor instellingen die met geld te maken hebben zoals ook banken. De SNS had een mooi formulier gemaakt om naar al haar klanten te sturen. Dit formulier kwam ook in de Eerste Kamer terecht waar men volledig over de rode ging hiervan. De bank had het grondig aangepakt. Alle tegoeden en het hele vermogen in binnen- en buitenland moest worden opgegeven.
Het formulier is aangepast.

Weet u wat nu zo opmerkelijk is? Deze wet moet alleen (nog) worden toegepast op koop- en niet op huurwoningen. Onlangs hoorde ik de Kaaimaneilanden nog vallen als woonadres bij een geïnteresseerde in een huurwoning uit het bestand. Die kan het schudden natuurlijk.

Ondanks dat ik het ongenoegen zag toenemen bij de makelaars die zichzelf al bij iedere klant de vraag hoorden stellen: ‘waar komt dit geld vandaan?’ had ik een zeer genoeglijke ochtend.
Ook ben ik weer een certificaat rijker. WTF;-)

WWFT

Eén reactie

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *