Guarneri, Marianne van den Heuvel

Wat maakt de prijs van een viool?

December 16, 2018

Wat maakt nou dat een viool moet kosten wat hij kost? Want zeg nou zelf, goedkoop is een viool niet en zeker een goede viool.

Als je naar de prijzen kijkt van violen dan kun je een tweedeling zien. Violen met prijzen waar je haren te berge bij rijzen als €50.000,-, €100.000 en nog hoger voor de nog meer bijzondere violen. Violen met deze prijzen zijn ‘oude’ violen. Violen ouder dan 100 jaar, iets wat hun prijs sowieso de hoogte instuwt omdat je ineens te maken hebt met dat de viool antiek is geworden. Naast dat de viool antiek is geworden zijn er verschillende gebieden in Europa waar vioolbouwersscholen zitten. Laat ik de bekendste noemen en die zit in Cremona, Italië. Het land van Stradivarius, Guarneri, Amati maar ook Guadagnini of Rocco en er zijn nog meer ‘oude Italianen’ die prachtige instrumenten hebben gebouwd. Even voor de duidelijkheid, we hebben het nu over prijzen vanaf €500.000 tot meerdere miljoenen.

Vaak zijn deze instrumenten ook niet meer in privébezit maar opgekocht door een bank of belegger die het instrument ter beschikking stelt aan een uitzonderlijke violist. Dat is prettig want een viool wordt beter door het bespelen en niet door het worden bewaard in een kast onder ultieme vocht- en warmteomstandigheden. Vergeet niet dat er een ‘ziel’ zit in de viool, een ziel die alleen tot leven komt als het instrument wordt bespeeld.

Hieronder de grote 3 van de Italiaanse vioolbouw, Amati, Stradivarius en Guarneri waarbij de eerste in een glazen kast staat in het Metropolitan museum in New York.

Amati in museum
Guarneri del Gesù

Dit is een speciale categorie van instrumenten en nog steeds doen ook de minder bekende ‘oude Italianen’ het goed in zowel verkoopwaarde (en investering) als in speelkwaliteit.

Stradivarius

Naast de Italianen zijn er ook heel goede instrumenten gemaakt in onder anderen Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Engeland en ook Nederland. Deze zijn iets milder geprijsd maar kunnen nog steeds ook erg duur zijn en daarmee niet weggelegd voor iedere violist. 

De andere kant van de tweedeling wordt ingevuld door de moderne, nieuwbouw instrumenten. Om bij een huidige vioolbouwer een viool aan te schaffen is financieel een stuk aantrekkelijker. Denk hierbij  aan prijzen rondom de €10.000,-. Sommigen zitten eronder en anderen erboven, afhankelijk van de vraag naar violen van zo’n bouwer.

In de tijd dat violiste Isabelle van Keulen haar ‘Young Musician Of The Year’ prijs won vertelde ze dat ze op een nieuwbouw instrument speelde van de heer Bouwman, vioolbouwer in Den Haag. Tja, de vraag die toen ontstond naar zijn violen deed ook de prijs stijgen plus kwam je op een lange wachtlijst te staan. Ook niet iets waar je als violist op zit te wachten.

Bij de koop van een moderne viool komt nog iets anders om de hoek kijken. Je weet eigenlijk niet wat je koopt want het moet nog worden gemaakt. Je kunt hem niet uitproberen. Ook al heeft de bouwer een viool liggen als voorbeeld, de nieuw te bouwen viool is toch van ander hout waarmee het afwachten blijft hoe hij gaat klinken plus, de viool moet nog helemaal worden ingespeeld.

Een modern instrument wat al is ingespeeld en op de markt komt is dus best uniek. Uniek en betaalbaar.

Toch komt er nog iets kijken bij de prijs van een oude viool. Er zijn heel veel oude violen op de markt, niet allemaal even interessant maar wel handel. Er zijn ook vioolbouwers die vioolhandelaar erbij zijn. Je hebt dan in ieder geval spul in huis wat je ter plekke kunt verkopen want een nieuw instrument maken kost al snel twee maanden. Bij handel verdien je op je marge tussen in- en verkoop en die marge is groot bij instrumenten. Interessant om over na te denken bij de vraagprijs in combinatie met een kwaliteit van een instrument. 

Wat je ook kiest of je portemonnaie je toestaat, duurzamer dan een viool kopen kun je niet bezig zijn. Er zit bijna geen slijtage op, wordt beter door te bespelen en gaat met gemak honderden jaren mee. Als je het zo bekijkt is het een ontzettend goede investering, je moet alleen een beetje geduld hebben.

muziek

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *