Wende

April 26, 2016

En dan bedoel ik de artieste Wende Snijders. In 2005 kwam ze de studio binnen lopen. We zouden enkele liedjes met haar opnemen. Ik kende haar niet, had nog nooit van haar gehoord. Dat ligt volkomen aan mij want ik houd die dingen niet bij. Het zal allemaal wel, er zijn altijd nieuwe aanstormende talenten. Zo kwam ook Wende binnen. Behoorlijk luidruchtig, in een kort wapperend rokje en heel druk doende. Met haar blonde haar in een paardenstaart en pony vond ik haar behoorlijk kinderlijk overkomen en bekroop met het gevoel: “wie is dat dan weer?”. Een gevoel wat al snel verdween.

Zoals gezegd, ik had me niet in haar verdiept en was als eerste positief verrast dat ze een Chanson ging zingen. Vervolgens was het de manier waarop ze dit zong waardoor ik direct onder de indruk van haar was. Weer bekroop me dat gevoel: “wie is dit?” maar nu 180 graden gedraaid. 

Ik vroeg de collega’s om me heen naar haar. Of zij haar kenden. Ze kenden haar net zo min als ik maar iemand wist wel te vermelden dat we deze liedjes met haar opnamen omdat ze een prijs had gewonnen. 

Haar drukke gedrag stoorde me ineens niet meer. Ze was oprecht spontaan merkte ik en ongecompliceerd lief. Een leuke meid en ik vond het jammer dat we maar 1 dag met haar zouden werken. In de week erna zag ik haar nog eens in het gebouw en ze groette vriendelijk en met herkenning. Heel opmerkelijk want dat heb ik maar heel, heel weinig artiesten zien doen.

We hebben gelukkig nog meerdere keren met haar gewerkt en albums met haar opgenomen. Prachtige muziek, goed en mooi gezongen. 

Niet alle liedjes kende ik maar omdat het nooit voorkomt dat een opname een zogenaamde “one-taker” is , in één keer goed, neem je zo’n lied meerdere keren op en had ik kans om alle liedjes meerdere keren te spelen en te leren kennen. Van één liedje was ik enorm onder de indruk door melodie en tekst. Wende kan dit zo enorm mooi zingen. Het was een liedje waar ik me op kon verheugen als het in een programma voor kwam.

We hebben een concert met haar gegeven in het Concertgebouw in Amsterdam. Voor deze gelegenheid had ze al onze namen uit haar hoofd geleerd. Zo heeft ze het hele orkest, persoonlijk aan het publiek voorgesteld. Een leuke stunt en een knap staaltje werk.

In 2011 denk ik dat het is geweest deed ze mee aan het programma “Knoop in je zakdoek” en merkte ik dat er een verandering gaande was. Haar blonde haar was aan het uitgroeien (en ik maar denken dat ze een ‘natural blonde’ was) en ze zat niet zo lekker in haar vel vertelde ze me. Niettemin vond ze het leuk om met me op de foto te gaan. Ik was in die tijd begonnen om met artiesten waar ik iets bij voelde, op de foto te gaan. Had ik natuurlijk veel eerder moeten doen, dan had het nog een aardige collectie kunnen worden.

Iets wat ik, als ik aan Wende denk, nooit zal vergeten is het concert wat we met haar hebben gegeven op de uitmarkt in 2007. 

Deze uitmarkt vond plaats op het JAVA eiland op de punt van het eiland met veel wind rondom. Ik heb menig keertje op de uitmarkt gespeeld en heb maar twee weertypes meegemaakt tijdens Uitmarkten. Of het is gewoon slecht weer, gewoon, of het is bloedheet. Ik prefereer de tweede variant hoewel dat ’s middags tijdens de camerarepetitie behoorlijk afzien is in de volle zon maar het eerste weertype is van begin tot eind afzien.

In 2007 was het weertype 2 met in de avond een flinke zeebries. 

Wende had een azuurblauwe jurk aan met heel veel bloot aan het bovenlijf. Ze moet het aardig koud hebben gehad. Er stond veel publiek (want gratis) en er heerste een lekker ontspannen stemming. Het was gezellig en je merkte dat iedereen zin in het concert had. Tijdens dit soort buitenconcerten blijft er altijd wel een geroezemoes aanwezig maar dat was hier minimaal. Toen kwam dat ene liedje, les désespérés.

Kippevel en niet van de kou maar van zoveel breekbaarheid wat ze in dat liedje legde. Enorm gedurfd en gelukt. Het resultaat was een muisstil publiek, wat heel bijzonder is om mee te maken in die setting en natuurlijk een oorverdovend applaus.

Ik heb het niet droog gehouden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *